VestiНекатегоризовано

Stiže meso iz epruvete

Veštačko meso je budućnost čovečanstva – ljudi će uskoro jesti slaninu koja ne potiče od svinjskog mesa, navode naučni portali.

Pre par godina naučnici su proizveli goveđe meso i od njega napravili hamburger, ali je njegova cena zbog troškova pravljenja iznosila više od 300.000 dolara.
Cena veštačkog hamburgera od tada je drastično pala, ali su cene veštačkog mesa i dalje nezamislivo visoke.
Rad na takozvanom „sintetičkom mesu“ je mukotrpan i težak. Ukus, miris, mogućnosti pripreme i zdravstvena ispravnost su naročito zahtevne kategorije pri izradi veštačkog mesa.
Prema nekim procenama, prve varijante mlevenog veštačkog mesa pojaviće se na tržištu u sledećih pet do deset godina i koštati mnogo više od običnog mesa.
Naučnici veruju da će mesna industrija, vremenom, potpuno prihvatiti mogućnost proizvodnje mesa na ovaj način, bez ubijanja životinja.
Proizvodnja mišićnog tkiva u jednom trenutku trebalo bi da postane jeftinija i efiksnija od uzgoja životinja.
Naučnici ističu da je učinjen veliki napredak u proizvodnji svinjskog mesa.
Stručnjaci su uzeli uzorke tkiva odraslih životinja i pronašli način da ih razviju u različite komade mesa namenjene različitim načinima pripreme (kuvanje, prženje).
Otkriven je i način uzgajanja tkiva bez životinjskog seruma potrebnog u proizvodnji dosadašnjih sintetičkih komada mesa.
Umesto njega, naučnici su iskoristili sintetički koktel materija sličnih životinjskom serumu.
Pre godinu dana, minijaturna veštačka mesna „ćufta“ koštala je 1.200 američkih dolara. Kako vreme prolazi, to meso će biti sve jeftinije.
Sve je počelo sa veštačkom govedinom, a sada je na redu i svinjetina, navode naučni portali.
Pol Mozdzijak, stručnjak za uzgoj ćelija na Univerzitetu Severne Karoline, veruje da bi ptičje meso moglo da bude jednostavnije za sintetizovanje i bez genetskog inženjeringa.
Ovakvo uzgojeno meso moglo bi da bude i zdravije za potrošače. S obzirom na sterilne uslove u proizvodnji, velika je verovatnoća da će se lakše prevoziti i neće biti rizika od zaraze opasnim bakterijama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *