MisterijePanoramaVesti

Šta nas iz svemira može uništiti?

Ako se zapitate šta je najveća pretnja čovečanstvu, verovatno će prvo da vam padne na pamet nuklearni rat ili pandemije nekih bolesti. Život na našem malom plavom dragulju može da se čini kao potpuno siguran sve dok ne razmislite malo o strahotama beskrajnog svemira. Naučnici tvrde da čovečanstvu zapravo iz svemira prete neslućene opasnosti koje je, nažalost, teško ili nemoguće predvideti.

Solarna baklja

Iako na prvi pogled možda izgleda tako, naše Sunce nije mirna zvezda. Konstantno stvara snažna magnetna polja koja stvaraju sunčeve pege, često veće od planeta našeg sunčevog sistema. Osim toga, redovno izbacuje hrpe čestica i zračenja pod imenom solarni vetrovi. Zemljino magnetno polje nas štiti od svega ovoga i jedino što primetimo od ovoga jesu polarna svetla. Snažniji vetrovi mogu da utiču na radio-komunikaciju, a najsnažnija solarna oluja je zabeležena 1959. godine i prouzrokovala je smetnje u malim elektronskim uređajima i aparatima.
Poslednjih godina, kako sve više zavisimo od elektronike, lako bi se moglo dogoditi da jedna snažnija solarna baklja izazove pravi haos na celoj Zemlji.

Udar asteroida

Iako su retki, opasni asteroidi i drugo svemirsko kamenje otprilike dolaze u razmacima od 50 do 60 miliona godina. „Mogli bismo da kažemo, naravno, da je došao red za tako nešto“, nedavno je upozorio Džozef Nut. Zemlja je relativno nepripremljena za udar asteroida, a naročito nemamo nikakvu odbranu ako se dogodi udar asteroida onih dimenzija koji je prouzrokovao nestanak dinosaurusa, smatra Nasin naučnik. Generalno se smatra kako su dinosaurusi izumrli pre oko 66 miliona godina nakon što je asteroid širine 10 kilometara pogodio područje koje je danas ono kod Meksičkog zaliva.

Širenje Sunca

Sve ranije nabrojane opasnosti mogu da se dogode u bilo kom trenutku, znamo da će naša zvezda nestati za 7,72 milijarde godina. Tada će da izbaci delove atmosfere i postaće beli patuljak, ostatak nekad moćne zvezde. Naša planeta neće doživeti taj trenutak zato što će Sunce milijardama godina rasti sve dok ne proguta Merkur i Veneru. Tada će Zemlja praktično odleteti u Sunce i nestati u plamenu.

Gama zraci

Neverovatno snažne eksplozije zračenja nazvane gama zraci mogu da nastanu u binarnim sunčevim sistemima gde se dve zvezde vrte oko zajedničkog centra, a takođe mogu nastati i eksplozijom zvezda. Takvi zraci mogu da oštete ozonski omotač što bi dovelo do sve većeg ultraljubičastog zračenja što bi moglo da znači kraj života na našoj planeti.

Obližnje supernove

Eksplozije supernove, kada zvezda praktično potpuno nestane, događaju se jednom ili dvaput u stotinu godina u našoj galaksiji. Očekuje se da će Betelgeuse, zvezda u sazvežđu Orion, uskoro da postane supernova. Uskoro u svemirskim terminima, što znači da bi mogla da nestane u idućih nekoliko miliona godina. Na svu sreću, pretpostavlja se da je predaleko da bi imala bilo kakvog značajnog uticaja na Zemlju.

Zvezde lutalice

Iako zvezde prate određena pravila, postoje i zvezde koje imaju pomalo nepredvidive putanje. Jedna takva bi mogla da prođe u blizini Sunca i poremeti Ortov oblak, klaster stena na spoljašnjem rubu našeg sunčevog sistema, što bi lansiralo više kometa prema našoj planeti. Pošto se i naše Sunce kreće kroz galaksiju, postoji mogućnost da ćemo naići na neke prepreke na tom putu.

IZVOR: EXPRESS.HR

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *