PanoramaVesti

Srbi će kraće živeti od Hrvata

Svetski naučnici u najnovijem istraživanju Imperijal koledža u Londonu i Svetske zdravstvene organizacije, koje je objavljeno u stručnom britanskom časopisu „Lanset“, procenjuju da će prosečni životni vek preći 90 godina do 2030.

Za Srbiju će to, međutim, ostati magična brojka i tada. Za razliku od većine zemalja u okruženjeu poput Hrvatske, BiH, Slovenije, Bugarske i Rumunije za Srbiju će nedostižna ostati i brojka 80. Naime, naši muškarci se sa 74 godine nalaze na začelju liste 35 zemalja, a od žena u Srbiji kraće će živeti samo Makedonke.

Južnokorejske žene biće prve na svetu čiji će očekivani prosečan životni vek preći 90 godina. Istraživanje predviđa da će razlika između životnog veka muškaraca i žena biti smanjena.
Naučnici upozoravaju da će se penzioni sistemi širom sveta suočiti sa velikim izazovima, ako se potvrdi da su ova predviđanja bila tačna.
Istraživanje predviđa i da će dosadašnje šampionsko mesto u dužini životnog veka žena, od Japana da preuzmu Južna Koreja i Francuska.
Takođe, Japan će sa četvrtog mesta na listi dužine životnog veka muškaraca, pasti na 11. poziciju.
Najveće razočaranje među bogatim zemljama predstavljaju Sjedinjene Američke Države, gde je prosek 80 godina za muškarce i 83 za žene, što Amerikance stavlja na isto mesto sa Meksikancima i Hrvatima.
„Društvo u SAD je veoma nejednako i u određenoj meri to je uticalo na nacionalni prosek. To je jedina zemlja bez univerzalnog zdravstvenog osiguranja. Pored toga SAD su prva zemlja u kojoj se prosečna visina ljudi nije povećala, što govori o lošoj ishrani u ranom detinjstvu,” objašnjavaju naučnici.
Istraživanje pokazuje da će se vremenom smanjiti razlika između životog veka muškarca i žene.
“Muškarci tradicionalno vode nezdrav način života u odnosu na žene. Oni više konzumiraju alkohol i cigarete, češće su žrtve ubistava i saobraćajnih nesreća, u većem procentu ginu u ratnim sukobima i češće izvršavaju samoubistva. Sve su to razlozi zašto je njihov životni vek kraći nego što je to slučaj sa ženama.
Međutim, kako se način života muškaraca i žena sve manje razlikuje, treba očekivati da se i razlike u dužini životnog veka smanje,” navode naučnici.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *