GeopolitikaMisterijeZavere

Samoubistvo dva čuvena programera na istom mestu otvorilo Pandorinu kutiju zavera protiv američke vlade

Krajem decembra prošle godine Džejms Dolan izvršio je samoubistvo vešanjem u jednom bruklinskom hotelu. On je drugi čovek koji je učestvovao u razvoju sistema za bezbednu komunikaciju uzbunjivača i novinara „SecureDrop“, koji se ubio u tom delu Njujorka.
Aron Svorc, osnivač društvene mreže Redit, obesio se u svom stanu u Bruklinu 2013. godine. Ubrzo nakon Dolanove smrti, korisnici interneta počeli da povlače paralele između dva slučaja.

Tridesetšestogodišnji internet-aktivista Džejms Dolan oduzeo je sebi život u novootvorenom hotelu „Gavanus Inn and Jard“, u Bruklinu, neposredno posle katoličkog Božića.

„Drugi programer sistema sistema “SecureDrop”, inspirisanog Vikiliksom, 36-godišnji stručnjak za bezbednost Džejms Dolan, tragično je preminuo. Navodno je počinio samoubistvo. Prvi, Aron Svarc, navodno je oduzeo sebi život u 26-toj godini, nakon što ga je američko tužilaštvo izvelo pred sud“, tvitovao je Vikiliks

Posle Svorcovog samoubistva organizovani su manji protestni mitinzi, a porodica je optužila vladu za njegovu smrt, dok je Dolanovo samoubistvo prošlo nezapaženo.
„Bio je veoma skroman i čuvao je privatnost. Ne bi želeo da se o njemu priča i mi to poštujemo“, rekao je neimenovani izvor za „Njujork post“.

Osobe bliske Dolanu odbacile su paralele između dva samoubistva, tvrdeći da su takve priče “potpuno neosnovane teorije zavere”.

Neki su tvrdili da je patio od depresije i posttraumatskog stresnog poremećaja pošto je dva puta služio u misijama u Iraku. Kada se vratio 2005. godine radio je kao stručnjak za sajber-bezbednost. Godine 2012. razvio je zajedno sa Svorcom i novinarem Kevinom Paulsenom „SecureDrop“, sistem koji omogućava medijskim organizacijama da bezbedno primaju tajne dokumente koje im šalju anonimni uzbunjivači.

Sistem je posle Svorcove smrti preuzela neprofitna Fondacija „Sloboda štampe“.

Trevor Tim, izvršni direktor fondacije, napisao je da je Džejms bio veoma skroman i da je, kada je fondacija preuzela “Secure Drop”, uporno tvrdio da Aronu pripadaju sve zasluge za njen razvoj.

„Ipak, „SecureDrop“ ne bi postojao bez Džejmsa i zaslužuje priznanje zbog toga što je taj sistem danas. Ne znamo zašto se ubio, ali znamo da je dugo patio od posttraumatskog stresnog sindroma nakon što je služio u mornarici tokom rata u Iraku. Bilo je to iskustvo koje ga je pogodilo na više načina. Često je spominjao da ga je rat u Iraku inspirisao da pomogne novinarima i uzbunjivačima, shvatio je da vlade moraju da budu mnogo transparentnije i odgovornije“, napisao je Tim.

Dolan, koji se preselio u San Dijego 2015. godine da bi radio kao šef bezbednosti dobrotvornog sajta „Classy“, došao je u Njujork za vreme praznika, kada je preminuo.

Kurir.rs/Daily Mail

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *