Izgubljene civilizacijeMisterijeTajna istorija

Posuda stara 500 miliona godina???

U pitanju je artefakt za koji mnogi nisu čuli, možda zato što pokušava da se zataška saznanje o tako nečemu. Kako geolozi tvrde, kamen u kojem je pronađen ćup ima između 570 i 593 miliona godina i potiče iz perioda Edijakarijuma.

Ćup iz Dorčestera je mala vaza u obliku zvona sa malim otvorom na vrhu.

Ćup je visok 11,5 cm, širok 16,5 cm u osnovi i 2,5 cm pri vrhu. Vazica je u potpunosti napravljena od cinka i obložena je srebrom.

Sa strane se nalazi šest cvetnih ukrasa i neka vrsta loze ili krune na dnu. Dekoracije i savršen ručni rad ukazuju na to da je stvaralac vaze iz Dorčestera bio majstor za oblikovanje ovog metala.

Ovaj neverovatni ćup je iskopan iz dva dela nakon eksplozije kojom je raznesen kamen u Miting Haus Hilu u Dorčesteru, Masačusets, 1852. godine.
Starost ćupa je nešto oko čega još uvek traju rasprave među stručnjacima. Kako geolozi navode, kamen u kojem je pronađen ćup ima između 570 i 593 miliona godina i potiče iz perioda Edijakarijuma. Neki istraživači smatraju da ćup u stvari nije bio „deo“ kamena, iako je otkriven nakon eksplozije.

Kako navode mnogi teoretičari drevnih vanzemaljaca, ćup iz Dorčestera podržava teoriju o „prisustvu umetnika koji su radili sa metalom u Severnoj Americi pre 600 miliona godina“. Drugi smatraju da je ćup iz Dorčestera napravila drevna civilizacija koja je živela pre Velike poplave.

 

Zanimljivo je da neki botaničari veruju da su biljne vrste, koje se nalaze na ćupu iz Dorčestera, nestale sa naše planete pre nekoliko hiljada godina. Neki veruju da je ćup iz Dorčestera star 100.000 godina, ali da je dokumentacija o tome misteriozno nestala.

Ćup iz Dorčestera se prvi put pominje 5. juna 1852. godine u magazinu Scientific American. Misteriozni ćup je kasnije ponovo pomenut 1985. godine u knjizi „Misterije neobjašnjenog“.

Teško je pokušati objasniti pravo poreklo ćupa iz Dorčestera pošto je artefakt nestao bez traga. Nezavisni analitičari tvrde da je ćup sklonila vlada na nepoznato mesto

Da li ovaj artefakt pripada civilizaciji staroj nekoliko miliona godina i da li su na njemu zaista oslikane biljne vrste koje su nestale sa Zemlje pre nekoliko hiljada godina, verovatno nikada nećemo saznati.

izvor:http://www.ancient-code.com/the-dorchester-pot-originating-from-the-593-million-year-old-roxbury-conglomerate/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *