IstorijaPanorama

Peščana oluja u Iranu otkrila drevni grad

Nedavna peščana oluja u jugoistočnom Iranu, otkrila je građevinske strukure, za koje arheolozi tvrde da su deo nekadašnje nekropole, i naselja koje je okruživalo. Preliminarna datiranja ukazuju na to da su ostaci iz tzv Islamskog srednjeg veka, period 661. do 1508. godine nove ere. Međutim, ima i daleko starijih ostataka za koje treba još analiza kako bi se precizno datirali.

Vlasti provincije Kerman, u kojoj je nalazište naredile su vojsci da obezbedi lokaciju kako ne bi došlo do krađe kulturnog blaga. Ono što se zna jeste daje zasad otkriven deo lokaliteta od 5000 kvadratnih metara, te da se dalje radi na lokalitetu.

MEHR News Agency photo by Laleh Khajooei
MEHR News Agency photo by Laleh Khajooei

Mohamed Vafei, direktor filijale CHTN(Iranska nacionalna organizacija za očuvanje kulture, i turizam), naglasio je da su arheološki radovi u toku kako bi se definisale sve pojedinosti oko nalazišta.

Treba napomenuti da je sve počelo jakim peščanim olujama u martu mesecu, te da us tad otkrivene razne glinene possude. Inače, pomenuta provincija je poznata po brojnim nalazištima i bogatoj turističkoj ponudi zasnovanoj na kulturnim i istorijskim dobrima.

izvor: Tehran Times

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *