VestiZdrav životZdrava hrana

Nema 100 posto zdrave hrane

Čini se da se zvanične preporuke stučnjaka u vezi sa zdravom ishranom neprestano menjaju. Pre desetak godina masti su proglašene jednim od najvećih neprijatelja zdravlja.
Ta neslavna titula danas pripada šećeru, a stručnjaci su u međuvremenu shvatili da su pojedine vrste masti – poput onih u orašastim plodovima, avokadu i maslinovom ulju, zapravo dobre za nas.
Međutim, kardiolog, hirurg i stručnjak za autoimune bolesti Stiven Gandri tvrdi da ne postoji 100 odsto zdrava namirnica.
Gandri objašnjava da jedna vrsta biljnog proteina stvara probleme u našem digestivnom traktu.  Reč je o lektinu.
“Ova vrsta proteina služi kao neka vrsta odbrambenog mehanizma. Naime, lektin na neki način truje predatore kada pojedu biljku. Smatram da ova vrsta jedinjenja igra veliku ulogu u treuntnoj zdravstvenoj krizi u SAD”, izjavio je naučnik za porta
Namirnice bogate lektinom su integralni pirinač, kukuruz, paradajz, plavi patlidžan, seme suncokreta, indijski orah, mahunarke i integralno brašno.
“Lektin uzrokuje spajanje šećera, skroba i vlakana u jedinstvenu celinu, a ova mešavina nekad se ‘lepi’ za određene vrste ćelija u telu prilikom konzumiranja namirnica bogatih ovim proteinom. Lektin takođe često remeti međućelijsku komunikaciju, a kada se to dogodi, dolazi do upala ili nekih drugih reakcija organizma poput mučnine, povraćanja, dijareje, vrtoglavice ili slabljenja pamćenja ”, navodi Gandri.
Naučnik veruje da bi ovaj problem mogao da reši smanjeni unos lektina.
Tako umesto hleba od integralnog brašna preporučuje konzumiranje belog, a kada jedete paradajz, najbolje bi bilo da u potpunosti uklonite koru i odstranite semenke.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *