PanoramaVesti

Na Mesecu kuće od prašine i sunčeve svetlosti

Ljudi, budući kolonisti koji će živeti na Mesecu, mogli bi da imaju kuće od 3-D štampanih cigli napravljenih od mesečeve prašine i sunčeve svetlosti.

Istraživači su pekli cigle koristeći solarnu peć koja je dostigla temperaturu od 1.000 stepeni Celzijusa. U testu su koristili vulkanski materijal sa Zemlje koji je obrađen tako da po sastavu i veličini bude poput prašine sa Meseca.

Istraživači iz Evropske svemirske agencije (ESA) su uspešno ispekli sloj od 0,1 milimetar prašine na 3-D štampaču. Solarna peć ima 150 zakrivljenih ogledala koja usmeravaju sunčevu svetlost u visokotemperaturni snop kako bi se zrnca tla istopila.

Bilo je potrebno pet sati da se napravi cigla dimenzija 20x10x3 centimetra. Sada će tim pokušati da napravi ciglu u uslovima kao na Mesecu — u vakuumu i visokim temperaturnim ekstremima. Smatraju da je taj projekt izvodljiv jer je potrebno samo prebaciti 3-D printer i solarni koncetrator na Mesec.

Prošlog meseca tim istraživača sa Univerziteta Kalifornija napravio je ciglu koristeći tehniku tla koje ima refleksiju, a koje je pronađeno na Marsu.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *