PronalasciTehnologijaVesti

Mobilni telefoni bez baterija?

Svima je poznato da novi mobilni uređaji zahtevaju veliku količinu energije, a čini se da još nismo spremni da smanjimo svoje zahteve, što bi smanjilo trošenje baterije. Srećom, naučnici sa Univerziteta u Vašingtonu pokazali su da bismo u budućnosti mogli u potpunosti da se rešimo baterija.

Novi uređaj, koji se još nalazi u početnoj fazi istraživanja, koristi tehnologiju povratnog signala. Konkretno, njegovo funkcionisanje zasnovano je na radio-talasima koji se svakako kreću oko nas dok komuniciramo, piše IFLScience. Naučni tim iz Vašingtona je do sada uspeo da demonstrira glasovni poziv od telefona bez baterija do smartfona s Androidom.
“Pretvaranje analognog ljudskog govora u digitalni signal zahteva trošenje velike količine energije”, rekao je učesnik projekta Vamsi Tala, koji je radio na prototipu.
“Ako možete da komunicirate korišćenjem analogne tehnologije, uštedećete na energiji”, dodao je.
Tim je morao ponovo da ‘izume’ analognu tehnologiju povratnog signala, koja se poslednji put koristila u dečjim igračkama u periodu Hladnog rata. Mobilni telefon bez baterija šalje digitalne signale kada se u brojčanik unesu brojevi, a zatim se prebacuje na potpuno analogni prenos glasa.
Prenos signala se odvija po nelicenciranoj frekvenciji do bazne stanice, koja ga povezuje sa digitalnom bežičnom mrežom preko Skajpa. Bazna stanica ne spaja samo mobilni telefon s mrežom, već dostavlja i energiju neophodnu za njegov rad.
Ipak, trenutna bazna stanica omogućava mobilnom telefonu da bude najviše 15 metara udaljen od nje tokom razgovora, što baš i nije prenosna tehnologija, ali bi stvari mogle da se promene ako bi se bazne stanice integrisale u telefonske tornjeve.
“Oni imaju nekoliko stotina puta jaču energiju, pa bi povećali domet možda i na kilometar”, objasnio je Tala.
Tim sada radi na poboljšanju kvaliteta i odvijanju poziva. Izum trenutno funkcioniše poput voki-tokija, pa morate da pritisnete dugme da biste se prebacili sa govora na slušanje i obrnuto. Razmatra se i uvođenje e-ink displeja kako bi bilo moguće slati poruke.
Da li će se u budućnosti mobilni telefoni koristiti bez baterija, ostaje da se vidi.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *