MisterijeTajna istorijaZavere

Kako je agent Garbo namagarčio Hitlera

Na početku Drugog svetskog rata, Huan Pujol Garsija, rođen u Barseloni 12. februara 1912, odlučio je da reskira svoj i život svoje žene kako bi dao doprinos u borbi protiv Hitlera i nacističke Nemačke. On je verovao kako je Hitler pretnja za celo čovečanstvo, te da je njegova dužnost da ga spreči. Nije pogrešio.

                                                                                                                          Foto: youtube

No, kako bi nekadašnji vlasnik farme pilića mogao to da učini?

 Špijunaža je bila odgovor. Njegov plan je zvučao dobro, osim činjenice da on nije bio špijun i nije imao nikakvog iskustva na tom području. Nije imao nikakve važne kontakte, a nije baš ni bio „materijal za špijuna“. Uprkos svemu, Garsija je otišao do britanske ambasade u Madridu kako bi „ponudio svoje usluge“ u ratu protiv Nemačke.

Njegova revnost nije shvaćena ozbiljno te se zaputio prema izlazu. Međutim, nemojte se zavarati i pomisliti da je to navelo Garsiju da odustane od svog nauma. Odlučio je da zaigra drugačiju igru – pristupio je Nemcima i rekao im kako je simpatizer nacista, te da želi da postane nemački špijun u Engleskoj. Lagao im je kako je često putovao u London sa španskom vladom i čak im pokazao i lažni diplomatski pasoš koji je sam falsifikovao.

                                                                                                Foto: German Federal Archives / Wikipedia

Nemci su poverovali u njegove laži i poslali ga u Englesku da bi razvio mrežu agenata koji je trebalo da rade za Hitelra. Ne samo da ih je lagao, već je od njih ubirao 22 plate! Budući da je njegov diplomatski pasoš bio falsifikovan, nije mogao da ode u Englesku, pa je umesto toga otišao u Lisabon i počeo da šalje lažne obaveštajne izveštaje Nemcima.

Nije mogao da regrutuje agente kako su to od njega tražili, pa je izmislio kolege. Izmišljene podatke kreirao je uz pomoć štaparske prese, radioprograma i turističkih vodiča. Kako bi bio uverljiviji, stalno je prigovarao o lošem vremenu.

Nemci su mu poverovali čak i kada ih je izvestio o tome da je stvorio špijunsku mrežu u Engleskoj. Tako su Nemci plaćali 22 lažna špijuna.

Tokom svog boravka u Lisabonu, stvorio je impresivne lažnjake špijunskih izveštaja i pokušao da kontaktira Britance kako bi postao dvostruki agent. Ovaj put britanska tajna služba MI5 nije imala šta da prigovori, pa su ga odmah primili u svoju službu, impresionirani što je običan čovek postigao više nego njihovi obučeni specijalci za nekoliko godina.

Zbog njega su Nemci mislili da će „Dan D“ biti u okolini kalea, a ne u Normandiji

Vrhunac njegove špijunske karijere i potez koji je svakako uticao na ishod rata bilo je uveravanje Nemaca da će se saveznici u svojoj osvetničkoj invaziji iskrcati u okolini Kalea, a ne u Normandiji. Odradio je sjajan posao. Nemci su u okolini Kalea čak dva mseca nakon „Dana D“ držali divizije koje su očekivale invaziju koja se nikad nije dogodila.

 No, britanska obaveštajna služba još i danas tvrdi kako bi bez Garsije istorija verovatno izgledala drugačije, jer bi nacisti dobili bitku u Normandiji. Da stvar bude smešnija, Hitler je agentu Garbu (kako su ga Nemci zvali) 29. juna 1944. godine lično dodelio Gvozdeni krst kao nagradu za njegove neprocenjive usluge, iako je upravo zbog njega izgubio Normandiju.

2 thoughts on “Kako je agent Garbo namagarčio Hitlera

  • Natasha Kozo

    ostaje misterija kako to da su mu nemci poverovali i pustili ga da radi za njih iako nije bio po profesiji špijun

  • Redakcija

    U svetu špijunaže uvek ponešto ostane kao misterija. U planiranim tekstovima je razrada priče o špijunskoj službi nacističke Nemačke

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *