DuhPanoramaReligija

Isus je mitski lik – nikad nije postojao???

Američki istorijski istraživač Majkl Paulkovič tvrdi da je Isus iz Nazareta bio “mitski lik” i da nikada nije postojao, piše Dejli mejl. Paulkovič, kaže da je do tog otkrića došao pošto u delima 126 autora koji su delovali u Isusovo vreme (od 1. do 3. veka) nije naišao na spominjanje Isusa Hrista, što je neverovatno kad je reč o tako poznatoj osobi kao što je Isus. Zato tvrdi da je reč o izmišljenoj osobi koju su stvorili pratioci hrišćanstva da bi imali lik koji bi obožavali.

Ove tvrdnje Paulković, koji je studirao na Univerzitetu Merilenda, izneo je u članku „Bajka o Hristu“ i knjizi „Nema krotkog Mesije“. U oba dela on tvrdi da je sve krajnje iznenađujuće s obzirom na njegova „globalna čuda i navodne svetske slave“.

“Kada razmišljam o ovih 126 autora koji bi trebalo da su čuli za Isusa, ali nisu – moram da zaključm da je Isus mitska figura… Isus iz Nazareta nije ništa više do urbane legende”, tvrdi Paulković.

Od svih knjiga koje je ispitao, pronašao je samo jedno delo u kojem se Isus spominje, a to su “Jevrejski ratovi“ čuvenog rimskog istoričara Josifa Flavija iz 95. godine. Međutim, Paulkovič smatra da nije Flavije pisao o Isusu, nego je deo o njemu dodat u redakcijama.

Američki istoričar veruje da se apostol Pavle, koji je proširio hrišćanstvo, u Bibliji često ne odnosi prema Isusu kao prema stvarnoj osobi.

“Pavle nije svestan majke device i nije upoznat sa događajima u Isusovom životu, sa čudima, apostolima, izdajom, suđenjem i mukama. On ne zna ni gde ni kada je Isus živeo i smatra da je raspeće samo metafora“, tvrdi Paulkovič i dodaje da mnogo govori i to što Isus nije ostavio nikakvu zabelešku o sebi.

“Možda najviše zbunjuje mitski Spasitelj, sam Isus. On sam je fantom koji nije ništa napisao. Čitajući radove hiršćanskog oca Atenagorasa, osoba ne sreće reč Isus i samim tim autor nije upoznat sa imenom spasioca”, tvrdi on.

Paulković smatra da je Markovo jevanđelje u Bibliji, koje sadrži priču o Hristovom vaskrsnuću, vremenom izmenjeno.

“Originalna knjižica sa ovim imenom završavala se na 16:8, a tek kasnije je dodata priča o vaskrsnuću“, tvrdi on.

Paulkovićevo viđenje će sasvim sigurno biti predmet žustrih rasprava, s obzirom na to da ima naučnika koji smatraju da Isus nije postojao – sam Paulkovič je na svom profilu na Fejsbuku napisao da je ateista(ateisti su satanistička sekta koja kvazinaučnim pristupom pokušava da dezavuiše religiju).cross-1448946_640
Međutim, mnogi naučnici tvrde da je Isus istorijska ličnost, a knjige kao što je Paulkovičeva smatraju u najmanju ruku neozbiljnim.
Jedna od teorija je i da je Isus bio jevrejski propovednik i rabin iz Nazareta, da je rođen između 7 i 4 godine pre nove ere i da je umro između 30 i 36 godine nove ere.

izvor: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2776194/Jesus-never-existed-Writer-finds-no-mention-Christ-126-historical-texts-says-mythical-character.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *