Alhemija/HermetizamMisterijePanorama

Besmrtni grof

Da li je moguće da neka osoba živi zauvek? To je upravo ono što ljudi tvrde za istorijsku ličnost poznatu kao grof Sen Žermen. Njegovo poreklo je nepoznato.

Prema nekim zapisima, rođen je krajem 17. veka, iako neki veruju da je živeo mnogo duže. On se pojavio nekoliko puta u istoriji, a najskorije sedamdesetih godina prošlog veka, uvek izgledajući kao da ima 45 godina.

Poznavale su ga mnoge poznate ličnosti iz evropske istorije, uključujući Kazanovu, Madam Pompadur, Voltera, kralja Luja XV, Katarainu Veliku, Antona Mesmera, Džordža Vašingtona i mnoge druge. Takođe je bio povezan sa brojnim okultnim pokretima i teorijama zavere.

Ko je bio ovaj misteriozni čovek? Da li su priče o njegovoj besmrtnosti samo legenda? Ili je stvarno moguće da je otkrio tajnu večnog života?

Datum rođenja Sen Žermena je nepoznat, mada se tvrdi da je rođen krajem 17. veka. Prema genealogiji koju je sastavila Eni Besant za svoju knjigu „Grof Sen Žermen: Tajna kraljeva“, navodi se da je on sin Frensisa Rakocija II, princa Transilvanije i da se rodio 1690. godine.

Ono što znamo za sigurno jeste da je bio odličan alhemičar, što znači da je uspevao da pretvori komade metala u zlato. Pored ove neverovatne tvrdnje, on je takođe tvrdio da je otkrio tajnu večnog života.

Između 1740. i 1780. godine, Sen Žermen je bio prilično slavan i putovao je širom Evrope, izgledajući kao da nije ostario ni trena.

Oni koji su ga upoznali su bili zapanjeni njegovim sposobnostima i navikama:

Govorio je 12 jezika
Umeo je da svira violinu kao pravi virtuoz
Bio je odličan slikar
Gde god da se našao u svetu, oformio bi laboratoriju za svoj alhemijski posao
Činio se kao veliki bogataš, a nije posedovao račune u banci
Često je večerao sa prijateljima jer je uživao u njihovom društvu, ali gotovo nikad nije jeo hranu u javnosti jer je konzumitao samo ovsene pahuljice
Sastavio je recepte za uklanjanje bora i farbanje kose
Voleo je nakit i većina njegove garderobe je bila obložena nakitom
Imao je razrađenu tehniku za farbanje nakita
Tvrdio je da je mogao da spoji nekoliko manjih dijamanata u jedan veći. Takođe je tvrdio da je mogao da učini da biseri narastu
Bio je povezan sa nekoliko tajnih društava, uključujući Rozenkrojcere, Slobodne masone, Društvo azijatske braće, Vitezove svetla, Iluminate i Red Templara
Sen Žermen je zvanično umro 1784. godine, ali kako je mogao da umre ako je bio besmrtni grof? Njega su ponovo videli u 19. ali i u 20. veku.

On je primećen u Nemačkoj 1785. godine u društvu Antona Mesmera, začetnika hipnoze (neki tvrde da je upravo Sen Žermen dao ideje Mesmeru).

Zvanični zapisi Slobodnih masona pokazuju da je Sen Žermen odabran kao njihov predstavnik za jednu konvenciju iz 1785. godine.

Nakon pada Bastilje za vreme Francuske revolucije 1789. godine, grofica de Ademar je rekla da je vodila poduži razgovor sa grofom Sen Žermenom. On joj je navodno rekao šta će se uskoro dogoditi u Francuskoj, kao da je znao.

Ona je 1821. godine napisala: „Ponovo sam videla Sen Žermena i svaki put se iznenadom. Videla sam ga kada je kraljica Antoaneta ubijena, zatim 18. Brimera, kada je umro vojvoda de Enžijen u januaru 1815. godine i uoči ubistva vojvode de Berija“.

Poslednji put ga je videla 1820. godine, a svaki put je izgledao kao čovek u četrdesetim godinama.

Volter, filozof iz 18. veka, rekao je za grofa Sen Žermena:

„To je čovek koji nikad ne umire i koji zna sve“.

Da li je to istina ili ne, zna samo istorija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *