MisterijeTajna istorijaZavere

10 Najvećih svetskih zavera

Čak iako niste skloni verovanju u teorije zavere, svakako volite da ih čujete s vremena na vreme jer u većini slučajeva deluju zabavno.

Međutim, u svakoj laži pola istine – kaže stara izreka, ali da li to važi i za ove teorije? Neke od njih su zastrašujuće, neke vrlo realistične, a neke od samog početka zvuče glupo. Šta vi mislite?

 

10. Kraljica Elizabeta I je bila muško

Britanska kraljica Elizabeta I je uvek vodila zemlju odlučno i sa čvrstom rukom, a smatra se jednim od najznačajnijih vladara u istoriji Velike Britanije.

Baš zato što se uvek isticalo kako je bila devica i kako se nikada nije udavala pojavile su se teorije da je Elizabeta u stvari bila muškarac. Prava princeza je umrla veoma mlada, pa su je zamenili dečakom kako se ne bi izgubio tron.

9. Šekspir nije pisao svoja dela

Jedan od najvećih pisaca svih vremena je bio prevarant i plagijator?

Te priče nisu skoro nastale, a glavni argument glasi da su njegova dela bila toliko sofisticirana i savršena da je nemoguće da ih je napisao jedan čovek, pogotovo ne Šekspir za koga se se veruje da nije bio nešto obrazovan.

 

8. Atentat na Linkolna je naručio Papa

Svi znamo da je američki predsednik Abraham Linkoln ubijen dok je bio u pozorištu. Iako se veruje da je razlog tome bilo Linkolnovo protivljenje Jugu i njihovim političkim planovima, jedna teorija govori drugačije.

Naime, Papa Pije IX je naručio ubistvo američkog predsednika zato što se smatralo da je predstavljao pretnju po katolike u toj zemlji.

 

7. Tragovi na nebu (Chem-trails)

Sigurno ste se i sami nekada upustili u debatu kakvi su to čudni beli tragovi na nebu.

Iako većina smatra da su to najobičniji tragovi koji ostaju iza aviona, drugi kažu da su to hemikalije koji se namerno ispuštaju u atmosferu kako bi se trovalo ili na bilo koji način kontrolisalo stanovništvo ili čak i vreme.

6. Osama Bin Laden je živ

2011. godine ubistvo najtraženijeg teroriste na svetu bila je vest decenije. Zvanično saopštenje je glasilo da su američke snage upale u njegovo skrovište, likvidirale ga i potom telo bacile u more.

Naravno, javnost nije bila zadovoljna ovim navodima, pa se sada nagađa da li je uopšte pronađen.

Dodatan problem je to što je bačen u more, pa tako svet nije mogao da se uveri da je zaista mrtav jer nije bilo slika njegovog leša, kao što je recimo bio slučaj sa pokojnim predsednikom Libije Gadafijem.

 

5. Merilin Monro nije izvršila samoubistvo

Glumica Merilin Monro, simbol Holivuda, ubila se prekomernom količinom tableta, ali kako je poznato da je imala aferu sa američkim predsednikom, mnogi sumnjaju da je neko drugi umešao prste u njenu smrt.

 

4. Sletanje na Mesec je jedna velika laž

I dan-danas, kada pitate ljude veruju li da je čovek sleteo na Mesec pokrenuće se burna rasprava. Jedni veruju da je nema razloga ne verovati u to, a drugi da je sve bila nameštaljka. To je jedna od najpopularnijih teorija zavere.

3. Perl Harbur je mogao biti izbegnut

Japanski napad na Perl Harbur bio je razlog što su SAD ušle u Drugi svetski rat. Međutim, da li je to moglo da se izbegne?

Veruje se da su vladine agencije obavestile presednika Frenklina Ruzvelta da će napad biti izvršen, ali da je on odlučio da ih ignoriše jer je znao da će mu javnost pružiti podršku i tako odobriti ulazak Amerikanaca u rat.

2. 11. septembar je bio posao iznutra

Slična stvar vezuje se i za teroristički napado iz 2001. godine kada su se teroristi Al Kaide zakucali avionima u Kule bliznakinje u Njujorku.

Teoretičari zavere veruju da je američka vlada ne samo znala za ovaj plan, već je organizovala čitav napad kako bi se uveli novi drakonski zakoni i kako bi se dalo pokriće intervenciji na Bliskom istoku i eksploatisanju nafte.

1. Masoni sve kontrolišu

Ovo je još jedna od najpopularnijih teorija o kojoj se polemiše širom sveta. Svet kontroliše jedna mala grupa tajanstvenih ljudi koji sebe zovu iluminatima. Svi predsednici i svetske vlade su zapravo marionete, a zna se ko vlada iz senke. Dobro, ne zna se tačno, ali se pretpostavlja.

Bilo kako bilo, ako je i jedna od ovih teorija zaista tačna, to bi bilo zaista zastrašujuće. Da li vi verujete u neku od njih?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *