IstorijaIzgubljene civilizacijeMisterije

Komarci srušili Rimsko carstvo

Odavno je poznato da je malarija harala i u antičko doba, ali najnovija studija naučnika Hendrika Poinara sa Univerziteta „Mekmaster“ u Kanadi dokazala je da je malarija, u najmanju ruku, bila jedan od nekoliko ključnih faktora pada Rimskog carstva.

Poinar i njegovi saradnici tragali su za DNK tragovima uzročnika malarije plazmodijuma u ostacima kostiju i zuba 58 odraslih osoba i dece iz rimskog doba.

Uzorke su sakupili na antičkim grobljima iz doba Rima na lokalitetima Izola Sakra, Velija i Vagnari u Italiji. Reč je o osobama koje su umrle u prvom, odnosno 3. veku nove ere.

Uprkos tome što je bilo reči o potrazi DNK mikroorganizama u ostacima ljudskih tela starih skoro 2.000 godina, naučnici su uspeli da izoluju tragove Plasmodium falciparum, uzročnika izuzetno opasnog oblika bolesti tropske malarije.

Međutim, naučnici nisu tragali napamet. Nešto ranije, tragovi malarije otkriveni su u posmrtnim ostacima nekoliko dece.

O sumnjivoj bolesti, koja je česta u močvarnim područjima, pisao je još Hipokrat. O epidemijama malarije postoje dokazi čak i iz starog Egipta, a tragove malarije u dvema egipatskim mumijama starim 1.500 godina pronašao je pre nekoliko godina i jedan nemački naučnik.

Danas zapravo više nije pitanje da li je malarija harala i antičkim svetom, već koliko žestoko. Moguće do tog nivoa da je doprinela njegovoj propasti.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *