VestiZdrav život

Zbogom proteze: Zubi će nam sami rasti!

Dan kada treba da posetite zubara – za mnoge je dan kada se suočavaju sa najvećim strahom. Ako se može verovati stručnjacima i svetskim naučnicima, taj dan bi ubuduće mogao da se zauvek preskoči. Ako se može verovati novotarijama iz oblasti stomatologije, sprovode se ispitivanja koja bi trebalo da nadmaše proteze i implante i omoguće da ljudima zubi rastu i u kasnijem životnom dobu.

Nova otkrića bi trebalo da nam omoguće da sami regenerišemo nove zube u usnoj duplji.
Doktor Džeremi Mao sa Kolumbija Univerziteta osmislio je šuplji bio-umetak u koji se stave matične ćelije, sve zajedno stavi se u čeljust, na mesto gde je nekad bio koren zuba. Vremenom dolazi do „stapanja“ sa okolnim tkivom i podstiče se rast novog zuba.
„Zahvaljujući ovom napretku neće biti više vađenja zuba. Ova tehnologija bi omogućila ljudima da sami regeneršu zube za devet nedelja. Iako ovo deluje nestvarno, na ovoj problematici se intenzivno radi. Procedura se još proučava i testira i nije dostupna za masovno korišćenje“, kaže dr Mao.

S druge strane, njegov kolega stomatolog dr Srđan Cvejanović iz ordinacije „Cvejanović“ kaže da su ova istraživanja veoma daleko od primene i stvarnosti.
Posebno u Srbiji. Za njega ideja o rastu zuba spada u kategoriju „zanimljivo, ali teško izvodljivo“. Govoreći o ovoj temi on je napravio poređenje sa matičnim ćelijama koje se uzimaju od dece na rođenju da bi se koristile u lečenju najtežih bolesti.
„Ni to nije zaživelo u velikoj meri, ili onoj u kojoj mi očekujemo, a to se radi jako dugi niz godina unazad. Tako je i sa ovom tematikom. Za početak to sve deluje veoma skupo, mnogo skuplje od proteza, a otvara i pitanje da li bi ova tehnologija mogla da se koristi kod ljudi koji dugo nemaju zub“, objašnjava dr Cvejanović.

IZVOR: B92

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *