PanoramaVesti

“Vakcina” protiv lažnih vesti

 

Pojava lažnih vesti na društvenim mrežama inspirisala je naučnike sa Univerziteta u Kembridžu da učine ljude otpornim na izmišljene navode.

Istraživači su ustanovili da ‘preventivno izlaganje’ čitaoca maloj ‘dozi’ netačnih informacija može da doprinese njihovom boljem prepoznavanju lažnih tvrdnji, piše BBC.
Stručnjake trenutno najviše brinu lažne vesti u vezi sa američkim predsedničkim izborima i ratnim stanjem u Siriji.
“Neistinite tvrdnje se šire poput virusa. Cilj je da pomognemo ljudima da izgrade kognitivni mehanizam koji će pojačati njihovu otpornost na lažne vesti, tako da budu više sumnjičavi kada naredni put naiđu na neki takav naslov”, kaže vodeći naučnik i autor studije doktor Sander van der Linden sa Univerziteta u Kembridžu.
U istraživanju u kojem je učestvovalo 2.000 ljudi, ispitanicima su predstavljena dva teksta o globalnom zagrevanju. Ispitanici nisu znali da učestvuju u eksperimentu.
Rezultati su pokazali da su osobe, koje su naizmenično čitale izmišljene priče i istinite navode, bile podložnije uticaju lažnih vesti. Lažne vesti su u tim slučajevima potirale naučno dokazane činjenice.
Ipak, kada su istiniti navodi predstavljani zajedno sa izmišljenim pričama u vidu upozorenja, lažne vesti su imale manji uticaj.
Istraživanje je objavljeno u magazinu “Global Challenges”.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *