Svemirci nam ponovo šalju signale?

Astronomi su nedavno zabeležili 15 bleskova radio-talasa iz pravca misterioznog objekta, udaljenog tri milijarde svetlosnih godina od Sunčevog sistema.

Nešto je ponovo udahnulo život misterioznoj ‘kosmičkoj mašini’ koja s vremena na vreme ispušta ogromnu količinu energije u svemir.
Naučnici, koji trenutno učestvuju u projektu „Breakthrough Listen“, došli su do ovog otkrića zahvaljujući tome što su znali gde i šta treba da traže, piše „Nešenal džiografik„.
Tim je uperio teleskop „Grin benk“ u Zapadnoj Virdžiniji prema maloj galaksiji FRB 121102. 6.200 svetlosnih godina od njenog centra nalaze se zvezde za koje se veruje da emituju radio-bleskove. Ipak, naučnici još ne znaju sa sigurnošću šta izaziva ovu pojavu.
Ranije teorije uključivale su primordijalne crne rupe, sudar neutronskih zvezda, pa čak i vanzemaljske civilizacije, iako se vanzemaljci generalno u naučnom svetu ne smatraju ozbiljnim objašnjenjem.
Nakon poslednjih zabeleženih bleskova u 2016. godini i duge tišine, ova zona se nedavno opet aktivirala, ovaj put sa većom frekvencijom nego ikada ranije.
Zašto FRB 121102 ponovo emituje radio-bleskove niko ne zna. Pojedini naučnici sumnjaju na to da bleskovi ne zavise toliko od onoga što pokreće sam objekat koji ih emituje, koliko od različitih kosmičkih ‘sočiva’ koja bi mogla da pojačaju ovaj neobičan fenomen.
Ono što je još neobičnije jeste to što je poslednja serija bleskova zabeležena prošle godine u isto vreme – krajem avgusta i početkom septembra.
„Ova slučajnost nas je vrlo iznenadila. Da li su šanse da primetimo snažne radio-talase veće u određeno doba godine, kada određeni elementi u svemiru dospeju opet u isti položaj? Ko zna“, rekao je Šami Čaterdži sa Univerziteta Korel.
Naučnici će se sada koncentrisati na istraživanje magnetara, enormno gustih ostataka zvezda koje su prethodno eksplodirale, sa ekstremno jakim magnetnim poljem.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *