Polovina svetskog bogatstva u džepu osam ljudi

Jaz između superbogatih i siromašnih veći je nego što se mislilo, a samo osam najbogatijih poseduje isto koliko i 3,6 milijardi ljudi – polovina svetske populacije, pokazalo je istraživanje humanitarne organizacije „Oksfam“, sa sedištem u Oksfordu.

Predstavljajući izveštaj uoči skupa svetske političke i poslovne elite u švajcarskom skijalištu Davosu, organizacija za borbu protiv siromaštva navela je da je razlika između siromašnih i bogatih mnogo veća nego pre samo godinu dana i apelovala na lidere da preuzmu mere koje bi prekinule tu tendenciju.

„Oksfam“ je prošle godine saopštio da 62 najbogatije osobe na svetu imaju toliko bogatstva koliko ukupno poseduje siromašnija polovina svetske populacije.

U novom izveštaju je taj broj pao na samo osmoricu najbogatijih, navodi nevladina organizacija, pozivajući se na podatke objavljene u godišnjoj „Forbsovoj“ listi iz marta prošle godine.

Osnivač korporacije „Majkrosoft“ Bil Gejts je najbogatiji, sa 75 milijardi dolara, a drugi je Amansio Ortega, osnivač „Zare“ i vlasnik „Inditeksa“.

Slede najveći deoničar „Berkšir hetaveja“ Voren Bafet, meksički milijarder koji se bavi telekomunikacijama Karlos Slim Elu, osnivač „Amazona“ Džef Bezos, osnivač „Fejsbuka“ Mark Zakerberg, Leri Elison iz „Orakla“ i bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg.

IZVOR: AP

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *