Mobilni telefoni deci oštećuju vid

 

Preterano izlaganje očiju ekranima pametnih telefona ili računara kod dece stvara visok rizik od razvijanja sindroma suvog oka, ukazuje se u istraživanju južnokorejskih naučnika.

Istraživači Univerzitetske bolnice „Čueng-Ang“ u Južnoj Koreji ističu da povećano korišćenje video-displeja, poput ekrana pametnih telefona ili računara, kod dece može da bude povezano sa pojavom kseroftalmije, sindroma prilikom koga oči ne luče neophodnu količinu suza.

Suze su neophodne za podmazivanje, ishranu oka, održavanje zdravlja i optičke funkcije prednje površine oka i jasan vid. Osim toga, smanjuju mogućnost infekcija i ispiraju strana tela iz oka.

„Testirali smo 916 mališana, a ispitivanje je uključilo i testiranje biomikroskopom. Upitnik koji je dat deci i njihovim roditeljima sadrži pitanja vezana za upotrebu video-displeja (VDT), aktivnosti na otvorenom, učenje…“, otkrivaju istraživači.

Učesnici su bili podeljeni u dve grupe – 630 dece iz urbanih područja i 286 iz ruralnih naselja. Ukupno 8,3 odsto dece u urbanoj grupi je obolelo od sindroma suvog oka, u poređenju sa 2,8 odsto u ruralnoj grupi. Stopa upotrebe pametnih telefona u grupi gradske dece bila je 61,3 odsto, a 51 odsto u ruralnoj grupi, kažu istraživači.

Naučnici, u studiji objavljenoj u časopisu BMC Opthalmology, ističu da je neophodan nadzor i oprez kada deca koriste pametne telefone.

IZVOR: INDIJAN EKSPRES

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *