Lekovito biljeZdrav životZdrava hrana

Pet zdravih orašastih plodova

Orašasti plodovi, bogati biljnim omega esencijalnim masnim kiselinama, pravi su izvor zdravlja.

Orasi
Od orašastih plodova, orasi sadrže najviše alfa-linolenske kiseline (biljne omega 3 esencijalne masne kiseline) koja, dokazano, igra ulogu u prevenciji srčanih oboljenja. A nedavna proučavanja pokazala su da šaka oraha svakog dana može da doprinese poboljšanju memorije i kognitivne funkcijje u starijem životnom dobu.
Indijski orasi
Bogati su cinkom, bakrom i magnezijumom – a svi ovi elementi pomažu imunom sistemu, a doprinose i zdravlju nerava, mišića, kao i zdravlju kostiju.
Bademi
Imaju više biljnih vlakana od svih drugih orašastih plodova (3,5 g na 30 g), pa su odličan sastojak u dijetama za mršavljanje. Nedavno proučavanje pokazalo je da su žene koji bi gricnule 30-40 g badema kasnije ujutru jele manje za ručak nego kad nisu grickale.
Pistaći
Pistaći sadrže karotinoide, kao što su beta karotin, lutein i zeaksantin, koji se povezuju sa poboljšanjem vida. Oni takođe sadrže vitamin E i fenolne komponente – antioksidanse koji imaju antiinfflamatorna svojstva, koji mogu da smanje rizik od hroničnih boelsti. A gotovo je nemoguće pojesti previše pistaća, pošto jedna porcija ima 49 sitnih plodova… umorićete se od grickanja pre nego što preterate.
Kikiriki
Može se reći da je kikiriki jedna vrsta superhrane. Njegova crvena kožica i sam plod sadrže resveratrol, supstancu koja se povezuje sa smanjenjem rizika od srčanih oboljenja, raka i hroničnih oboljenja bubrega. Od svih orašastih plodova kikiriki ima najviše kvalitetnih biljnih proteina. Najbolji je izvor arginina, aminokoseline koja pomaže u sniženju krvnog pritiska.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *