Holistička medicinaZdrav život

Kineska tradicionalna medicina

Emocije su glavni uzrok pojave bolesti. Kinezi veruju da je pet osnovnih elemenata (zemlja, voda, vatra, vazduh i metal) prisutno u svakom ljudskom telu. Za dobro zdravlje, prema kineskom verovanju, neophodno je da se održi ravnoteža između svih ovih elemenata. Prema kineskoj medicine, svaki organ predstavlja određenu emociju.

Ukoliko primetite da imate hrapav glas, to je znak da imate nizak nivo energije u plućima. Crvene oči ukazuju na problem koji je povezan sa jetrom. Žutilo na licu ukazuje na nedostatak krvi i energije slezine. Ako žena ne može da zatrudni, razlog možda leži u bubrezima.

Prema kineskoj medicini, emocije su glavni uzrok bolesti i svaki organ ima svoju emociju. Za pluća se vezuje tuga, za jetru bes, za bubrege strah a za želudac briga.

Takođe, svaki organ ima svoj ukus. Pluća vole začinjeno i ljuto, jetra kiselo, slezina slatko a bubrezi slano. Kineski lekari takođe tvrde da organi imaju svoj energetski pravac. Energija se naziva “Či” ili „Qi“ i zavisi od krvi. Prema tome, kineski lekari kažu da je krv majka energije i da je energija u vlasništvu krvi.

U kineskoj medicini, bubrezi su jedan od najvažnijih organa i predstavljaju osnovu jina i janga, kao energetski centar u telu. Povezani su sa skeletnim sistemom, sluhom i strahovima. Lečenjem bubrega utičete na sve sisteme vašeg organizma. Takođe, svaki organ je takođe povezan sa vremenskim uslovima, što znači da je svaka sezona povoljna za određene organe.

Vetar živi u jetri, te to ponekad može biti uzrok glavobolje i vrtoglavice.

Jedna od najvažnijih funkcija jetre je omogućavanje nesmetanog protoka energije kroz naše telo, kao i bistre i jasne misli. Ljudi sa zdravom jetrom su smireni, mogu lako donositi odluke i dobri su lideri. U slučaju da je jetra u stanju stagnacije ili opstrukcije, tada se smatra da u njoj ima vatre. Ovo je izraz kineske medicine za objašnjavanje teškoće njene funkcionalnosti. Poremećen rad jetre ogleda se kroz niz fizičkih i emocionalnih problema.

Takav nesklad povezan je sa ljutnjom, besom, tvrdoglavošću i nasiljem. Ako ne ispoljavamo svoje emocije, ne možemo ih se osloboditi. Zbog toga, može doći do depresije i promene raspoloženja.

Fizički problemi su zapravo nesklad rada jetre. Neki od najčešćih simptoma ovog sindroma su: umor, menstrualni problemi, ukočenost tela, napetost i alergija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *