PanoramaVesti

VX otrov od koga nema spasa!

 

Kim Džong Nam (45), polubrat severnokorejskog lidera Kim Džong Una je, prema izveštajima lekara, preminuo od posledica srčanog udara, a ustvari ubijen je visokotoksičnom hemikalijom VX, najsmrtonosnijim otrovom koji je čovek ikad stvorio.

Ovaj nervni agens postoji u tri oblika – kao tečnost, krema ili dim, a ukoliko dođe u kontakt sa čovekom u velikoj dozi, može da ga usmrti za 15 minuta, što je bio slučaj sa polubratom severnokorejskog diktatora. Samo jedna kap apsorbovana kroz kožu dovoljna je da izazove fatalno propadanje nervnog sistema.
Sto puta je smrtonosniji od nervnog gasa sarina koji su koristili članovi japanskog kulta “Aum Šinrikjo” u svom napadu na tokijski metro 1995. mada se smatra da su tom prilikom jednog čoveka ubili injekcijom koja je sadržala ovaj otrov.
VX (S-2 diisopropilaminoetil metilfosfonotiolat) je teško detektovati. Providan je, nema ukus ni boju, a gustina mu je slična motornom ulju.
To je toliko moćan otrov da ga UN klasifikuje kao oružje masovnog uništenja.
Prvi ga je sintetizovao hemičar britanske “Imperijal kemikal indastriz” Ranadži Goš pedesetih godina prošlog veka. Njegova toksična svojstva proučavala je britanska vojska, koja je otkrila formulu američkoj vojsci, a SAD je počela proizvodnju 1961.
Američka vojska bila je uključena u nekoliko kontrolisanih i slučajnih puštanja VX gasa. U Iraku je proizvedeno više od 50 tona, a smatra se da je pod Sadamom Huseinom iračka strana koristila taj otrov 1988. u napadu na Kurde.
Ipak, SAD i Rusija su jedine zemlje koje su priznale da imaju zalihe VX, iako se sumnja da ih imaju i mnoge druge.
Severna Koreja tvrdi da nikad nije proizvodila nervne gasove, ali se veruje da poseduje između 2.500 i 5.000 tona tih otrova.
Samo 10 mg VX otrova nanesenog na kožu može da ubije čoveka. Smatra se da je moguće sprečiti smrt trenutnim davanjem niza protivotrova, ali ovaj nervni agens deluje tako brzo,da dosad niko nije imao priliku da proveri njihovu efikasnost.

IZVOR: GUARDIAN

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *