MisterijePanorama

Urbana legenda Londona: Vremeplov ili spomenik

Rej Godson i Stiven Kouts podjednako žele da se domgonu ključa od teških bronzanih vrata koja štite ulaz u impozantni granitni mauzolej na Brompton groblju u zapadnom Londonu.
Da li je ovo portal za putovanje kroz vreme?

Za gospodina Godsona, replika ključa koji je nestao krajem 1970. godine, omogućila bi mu da oda počast Hani Kurtoj, svojoj pra-pra-prabaki, koja je sahranjena u grobnici zajedno sa svoje dve od tri ćerke. Interes gospodina Koutsa je više ezoterički: on želi da testira viševekovnu teoriju da je grob potpuno funkcionalan viktorijanski vremeplov.

Ukoliko se vrata otvore, Godson očekuje da će pronaći “nekoliko mrtvih ptica i pregršt prašine”. Kouts se nada da će završiti u drevnom Egiptu, ili – poželjnija opcija – da će izaći kao mlađa verzija sebe.

– Svakako bih išao. Ko još ne bi iskoristio priliku da putuje kroz vreme – kaže Kouts, filmski kompozitor sa dugogodišnjim interesom za London i njegove mitove.

Njemu je toliko stalo da otkrije tajne Kurtoj mauzoleja, iliti Kurtoj vremeplova kako ga zove, da je 20. decembra organizovao pripovedački događaj na groblju kako bi sakupio dovoljno novca da kupi novi ključ.

Ne možete tek tako ušetati u bilo koju ključaonicu i dobiti ključ. Potreban je veliki bakarni ključ, posao za Gospodare prstenova. A i to bi morao da odradi bravar baštinar budući da je mauzolej kulturni spomenik. Stiven Kouts
Ideja da je grobnica Hane Kurtoj vremeplov provlači se godinama. Ona se zasniva na istorijskim činjenicama, pretpostavkama i nepresušnoj mašti.

Piramida i misteriozni hijeroglifi

Istina je da se Hana, koja je umrla 1849. godine, najverovatnije upoznala sa Jozefom Bonomijem, poznatim skulpturom i egiptologom čiji se relativno skroman nadgorbni spomenik nalazi na samo nekoliko metara od mauzoleja Kurtoj. Priča se da je upravo on dizajnirao Hanin mauzolej, a kredibilitet toj tvrdnji daje piramidalni oblik vrha i misteriozni hijeroglifi ispisani na zidovima grobnice, isti oni koji se nalaze i na njegovom spomeniku.

Viktorijanci su bili fascinirani idejom putovanja kroz vreme, a pojedini su smatrali da su faraoni otkrili te tajne. Možda je i Bonomi naučio slične tirkove na jednoj od svojih ekspedicija kroz piramide.

„Psihički torpedo“

Ukoliko jeste, znanje je mogao da prenese svom poslovnom partneru, misterioznom londonskom pronalazaču pomorskog oružja Semjuelu Alfredu Vorneru, koji je takođe sahranjen na Brompton groblju. Njegovi izumi uključuju nevidljuvu školjku, ili, kako je Kouts to voleo da kaže, “bombu koja bi mogla da se teleportuje na kratke udaljenosti – nešto kao psihički torpedo”.

Neverovatno, Kraljevsku mornaricu je toliko zaintrigiralo Vornerovo metafizičko naoružanje da su mu dozvolili da izvede nekoliko demonstracija. Najmanje jedan brod je uništen tokom ovih ispitivanja, iako nijedan od njih nije ponudio čvrste dokaze efikasnosti oružja.

Teleportaciona mreža „Veličanstvenih sedam“

Veza Vornera i njegovog “psihičkog torpeda” ubedila je Koutsa da je Kurtoj mauzolej vrlo verovatno teleportaciona komora pre nego direktan vremeplov. On pretpostavlja da je grob deo mreže komora “Veličanstvenih sedam” grobalja koji su izgrađeni u prstenu oko centralnog Londona u 19. veku. Osmi mauzolej nalik Kurtojevom nalazi se na Monmartr groblju u Parizu, tako da ukoliko je teorija o teleportaciji tačna, mreža bi mogla da se korsti za brz prelezak La manša ili obilazak Londona u deliću sekunde.

Mit o vremeplovu dobio je značajan podsticaj 2003. godine kada je škotski muzičar Dru Mulholand – koji je snimao pod imenom Maunt Vernon Astralni Hram – postavio fotografiju Kurtoj mauzoleja na omot svog albuma “Musick That Destroys Itself”. Fotografija je prikazibala jezivi vrtlog koji izlazi iz gobnice.

– Bio sam fasciniran idejom vremeplova. Idejom da razvija sopstvenu energiju ili struju – rekao je Mulholand koji trenutno radi kao kompozitor na Univerzitetu u Glazgovu.

Pristalice teorije o vremenskoj mašini tvrde da je vrlo značajno to što je Kurtoj mauzolej jedina grobnica na Bromptom groblju za koju ne postoje ni planovi niti ključ. Međutim, Robert Stivenson, čuvar groblja koji je zbog svoje strastvene stručnostizaradio i nadimak “Smrt”, kaže da su takve tvrdnje neistinite.

Ne postoje planovi za još nekoliko istaknutih grobnica iako ključ Kurtoj mauzoleja zaista nedostaje, ali to je verovatno zbog toga što grobnica nije otvarana od vremena kada je Hana sahranjena. Teroija o vremeplovu je odlična ideja koja je gorblju donela veliko interesovanje, ali ja ne mogu da kažem da podržavam takve tvrdnje. Robert Stivenson, čuvar groblja
I gospodin Godson je jednako skeptičan.

– Bilo bi divno kada bi tako nešto bilo moguće, ali čisto sumnjam u to – dodao je.

Međutim, Koatsa skeptici nisu odvukli od svog cilja.

– Znam da Godson nije pristalica teorije o vremeplovu. Međutim, po mom viđenju, to je samo po sebi sumnjivo – kaže.

Na kraju, misterija neće biti rešena dok se ne napravi novi ključ i otključaju teška bronzana vrata koja će otkriti tajnu.

– Možda ćemo morati i na aukciju kako bismo odlučili ko će prvi zakoračiti unutra. Biće interesantno videti šta će se sa njima dogoditi – dodaje je Koats.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *