UN povlači osoblje zbog vampira!!

Vampira se plaše čak i Ujedinjene nacije pošto su zbog glasina o napadima ovih krvoločnih utvara odlučili da povuku svoje predstavnike iz dva okruga u Malaviju, države u jugoistočnoj Africi.
Tako su se u globalnom udruženju vlada pridružili opštem nemiru i strahu lokalnih stanovnika zbog nasilnih ubistava čak šestoro ljudi u poslednjih mesec dana u oblastima Falombe i Mulanje. Kako tvrde meštani, surove ubice su ni manje ni više nego vampiri. Zbog toga, kako javlja “BBC”, grupe besnih građana postavljaju barikade na putevima u potrazi za utvarama.

Ujedinjene nacije su munjevito reagovale.

– Upravo zbog svih ovih dešavanja, bili smo prisiljeni da povučemo svoje osoblje iz pomenutih područja- saopštilo je Odeljenje za bezbednost i sigurnost Ujedinjenih nacija (UNDSS).

Inače, verovanje u veštičarenje je rasprostranjeno u ruralnim delovima Malavija, koji je jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu. A o napadima vampira na ovom području priča se već mesecima pa su se građani organizovali kako bi se odbranili od “krvožednih napasnika”.

O ovoj nesvakidašnjoj pojavi pišu i lokalni mediji. Recimo, dnevni list “Nyasa Times” objavio je da je od sredine septembra bilo najmanje šest žrtava navodnih vampira. Oglasio se čak i predsednik Malavija Piter Mutharika koji je rekao da su “izveštaji o napadima vampira krajnje uznemirujući”.

U ovoj afričkoj zemlji svoje osoblje pored UN-a ima više nevladinih i humanitarnih organizacija. “Blic” je istraživao da li među njima ima Srba i izazvao nevericu među zaposlenima u Programu Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP).

– Na sreću, nemamo nijednog predstavnika tamo. Možda bi bilo najbolje da se obratite Ministarstvu spoljnih poslova. Ne idite nikako u Malavi – pola u šali pola u zbilji poručili su u UNDP-u.

I u Ministarstvu spoljnih poslova bili su zatečeni pitanjem.

– Nemamo ambasadu u Malaviju, ali imamo u Pretoriji koja je zadužena i za to područje. Za sada nemamo informaciju da ima Srba u Malaviju, ali svakako naša ambasada prati situaciju – ističu u ovom ministarstvu.

Prvi vampir – Srbin?

Događaji u Malaviju podsetio je mnoge na ne tako davno istraživanje američkog reportera Dejvida Onoa koji je pre tri godine u potrazi za prvim vampirima došao u Srbiju, u Kisiljevo kod Požarevca. Tamo se nalazi grob Petra Blagojevića za kojeg se još od 1725. godine veruje da je prvi zvanični vampir s tim što postoji mišljenje da je to, zapravo, bio Sava Savanović, lik iz pripovetke Milovana Glišića “Posle devedeset godina”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *