Slovenci prodaju „živo“ povrće

 

Poljoprivredna kompanija Panorganic iz Slovenije za samo godinu dana doživela je velike promene.

Od lanjskog lansiranja salate i povrća bez pesticida na slovenačkom tržištu prodaju su proširili u Austriji, Hrvatskoj i Bugarskoj. „Salata i povrće koji su proizvedeni bez pesticida pakuju se svakog dana i odvoze u skladišta trgovina pa su dostupni slovenačkim potrošačima 365 dana u godini.

„Budući da se prodaju zajedno sa korenjem i malo zemlje, zadržavaju svežinu, vitamine i druge hranljive materije tako dugo dok im se ne odrežu listovi „, kaže za Delo Niko Miholic iz Panorganica.

Prema njegovim rečima, to je savremena proizvodnja u skladu sa principima bioponske tehnologije, koja se prema ljudima i prirodi odnosi prijateljski, isključujući upotrebu pesticida, sredstava za zaštitu bilja i genetski modifikovanog semenja. U proizvodnji ne stvara otpadne vode, a 90 odsto vode cirkuliše u sistemu, tako da nema uticaja na pijaću vodu i štetne efekte na okolinu. Tako su salate pod robnom markom Živa koje praktično još uvek rastu u domu kupca, osvojile potrošače, a sličan uspeh očekuje se i na drugim tržištima gde se Panorganic već probio sa svojim inovativnim pristupom poljoprivredi.
„Iza nas je stvarno izuzetno uspešna godina. Živa, koju smo predstavili prošle godine, trenutno se prodaje u svim većim lancima u Sloveniji, a salata i povrće van granica Slovenije prodajemo pod nazivom Life. U susednu Austriju, u Hofer, svaki dan vozimo hiljade salata i ostalih proizvoda, oni se mogu pronaći u hrvatskom Konzumu i bugarskom Kauflandu, a pregovori su još uvek u toku sa velikim trgovačkim lancima u Mađarskoj i Rumuniji „, navodi Miholic.
Povrće ne raste u vodi ili supstratu, već u tresetu. U izgradnju i opremanje staklenika uložili su 2,5 miliona evra, a investicija će im se vratiti u četiri godine. Među najsavremenijim tehnologijama koje koriste je tehnologije MGS (moving gutter sistem), koji omogućava automatsko pomeranje biljaka u žlebovima u kojima rastu. Do veličine primerene za ishranu narastu za 15 do 25 dana, zavisno od useva, klimatskih uslova i svetlu. Vodi se dodaju mikro i makro nutrijenti, a biljke se prskaju svakih nekoliko sati.
Voda se filtrira, a zatim ponovo cirkuliše, budući da je sistem zatvoren, zbog čega koriste 90 posto manje vode nego kod tradicionalnog uzgoja. Isprva su koristili vodu iz crpilišta s dubine od 10 metara, ali budući da je sadržavala previše ostataka pesticida, sada koriste potpuno čistu vodu sa dubine od 30 metara.
„Voda koja cirkuliše u našem stakleniku jednako je čista kao i ona flaširana“, rekao je za Finance Mario vlasnik i direktor Panorganica.

IZVOR: POSLOVNI DNEVNIK

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *