Ponovo snimljen Bigfut

Najnovije po redu viđanje mitskog majmunolikog bića, poznatog kao Bigfoot desilo se u Oregonu, USA. Tokom izleta jedna porodica je uspela da načini snimke na kojima je navodno Bigfoot, u ostatku sveta poznat i kao Jeti.

Sve se odigralo na jezeru Vajldhors u Oregonu, dok su snimali kratke klipove s asvog izleta. U jednom momentu čuje se dečiji glas koji pita oca štaje to sa druge strane jezera. No, i zbunjeni otac umesto odgovora više puta ponavlja rečenicu: šta je to…. što stoji na dve noge. bigfoot

Bigfut, takođe poznat i pod imenom Saskvoč ili Saskvač , veliko je majmunoliko stvorenje koje navodno luta u divljinama Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, posebno oko Velikih jezera, Tihog okeana, Stenovitih planina, te na severozapadu i jugu SAD.

Bigfut se opisuje kao krupno čovjekoliko biće obraslo dlakom, jakog torza i visine 2—3 metra. Glava mu je mala i ušiljena prema vrhu, bez istaknutog vrata i čela. Oči su mu male, a nad njima nalazi se jaki koštani greben. Dlaka je relativno kratka i kudrava, tamnija kod mlađih primeraka, a crvenkasta kod starijih. Biće ima karakteristična velika stopala (engl. Bigfoot), čiji su otisci veličine do četrdesetak centimetara.

Bigfuta su viđali još i američki Indijanci na zapadnoj obali Severne Amerike, u pretkolumbovsko vreme. Indijanski nazivi za to stvorenje razlikovali su se od plemena do plemena. Tako su pripadnici plemena Luma Bigfuta zvali Ts’emekves, plemena koja su živela oko planine St. Helen zvali su ga Skoocoom, a najpoznatije indijansko ime je Sasquatch koje su izmislili pripadnici plemena Halkomelem. U Indijanskim pričama Bigfut je opasni kanibal koji teroriše sela.

Prvi jači dokaz o njegovom postojanju pronašao je Erik Šipton 1951. godine. Bio je to otisak za koji je on smatrao da pripada Jetiju, divljem čoveku s Himalaja. Najpoznatiji i najjači dokaz o njegovom postojanju je film koji su snimili tragači Bigfuta, Rodžer Paterson i Robert Gimlin, 20. oktobra 1961. u Blaf Kriku u Kaliforniji. Taj snimak je i danas predmet raznih rasprava. Predložene su razne vrste životinja kako bi se objasnila viđenja Bigfuta, ali nijedna tvrdnja nije dokazana. Kriptozoolozi Bigfuta objašnjavaju neotkrivenom vrstom majmuna, a neki koji veruju u Bigfuta objašnjavaju ga raznim paranormalnim fenomenima. Naučne zajednice odbacuju postojanje Bigfuta jer nema dokaza o postajanju bilo kakvog sličnog stvorenja. Postoji nekoliko organizacija koje su posvećenje hvatanju Bigfuta u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *