PronalasciTehnologijaVesti

Nemci napravili veštačko sunce

 

Nemački naučnici aktivirali su postrojenje sa 149 reflektora, nazvano „najveće svetsko veštačko sunce“, za koje se nadaju da će pomoći u otkrivanju novih načina za pravljenje ekoloških goriva.

Postrojenje „Sinlajt“ (Synlight) kod gradića Jiliha ima ksenonske lampe koje se obično koriste za simulaciju dnevnog svetla kojeg je u Nemačkoj zimi malo u ovo doba godine.
Fokusirajući sve zrake na prostor površine 20 puta 20 centimetara, naučnici iz Nemačkog aerokosmičkog centra kažu da će moći da proizvedu solarnu radijaciju 10.000 puta jaču od prirodne za istu površinu.
Stvaranje tolike vreline – temperature će ići i do 3.000 stepeni Celzijusa – ključno je za testiranje novih načina za proizvodnju vodonika, rekao je direktor Instituta Centra Bernhard Hofšmit za solarna istraživanja.
Mnogi smatraju vodonik gorivom budućnosti jer ne zagadjuje kada sagoreva, što znači i da ne bi doprinosio globalnom zagrevanju, ali pošto se sam vodonik ne može naći u prirodi, mora se napraviti cepanjem molekula vode, što zahteva veliki utrošak struje.
Naučnici se nadaju da će moći da zaobidju korak sa strujom tako što će upotrebiti ogromne količine energije koja na Zemlju stiže putem sunčeve svetlosti.
Hofšmit je rekao da je postrojenje napravljeno da bi eksperimente manjih laboratorija podiglo na viši nivo.
Dodao je da kada naučnici budu savladali tehniku proizvodnje vodonika „Sinlajtovim“ zrakom od 350 kilovata, postrojenje se može dodatno uvećati, za industrijske potrebe.
Krajnji cilj je da na kraju bude moguće koristiti pravu sunčevu svetlost umesto veštačke iz eksperimenta u Jilihu koja za četiri sata potroši onoliko struje koliko četvoročlano domaćinstvo potroši za godinu dana.
Hofšmit je priznao da i s vodonikom ima problema, na primer, da je veoma zapaljiv, ali u kombinaciji vodonika s ugljen-monoksidom iz obnovljivih izvora naučnici bi bili u stanju da naprave ekološki kerozin za avioindustriju.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *