Ključ dugovečnosti u krvi

Italijanski istraživači otkrili su ključ dugog i zdravog života! Izgleda da odgovor leži u dobroj mikrocirkulaciji koja je odgovorna za prenošenje kiseonika i hranljivih materija do ćelija i uklanjanje toksina, navodi se u istraživanju Inicijative za rezultat starenja Čilento (CIAO).

Profesor Salvatore Di Zoma i njegov tim sproveli su istraživanje u kojem su proverili zdravlje dugovečnih prosečne starosti 92 godine. Čini se da je dotok krvi u njihove organe jednako efikasan kao kod 30 godina mlađih ljudi.

Stručnjaci su zaključili da dugovečni u krvi imaju nizak nivo peptidnog hormona adrenomedulin (Bio-ADM). Ovaj hormon je pokazatelj dobre mikrocirkulacije.

„Vrlo niske koncentracije ovog biomarkera ukazuju na dobro funkcionisanje sistema endotela i mikrocirkulatora, što omogućava dobru krvnu perfuziju organa i mišića“, objasnio je Di Zoma. Kod ljudi kod kojih je u krvi nađena visoka koncentracija bio-ADM-a, vazodilatacija (dilatacija krvnih sudova, što snižava krvni pritisak) i očuvanost krvnih sudova su u mnogo gorem stanju.

„Uzbuđeni smo zbog povezanosti nivoa bio-ADM-a i dobre mikrocirkulacije kao indikatora za dobar kvalitet života“, saopštio je Andreas Bergman koji je bio ključni igrač u razvoju projekta bio-ADM-a.

„Ako se bio-ADM pokaže kao pouzdan biomarker za dugovečnost, to otvoriti put ka sistematskoj analizi faktora koji doprinose dugovečnosti“, zaključuje Bergman.

Naučnici obično za ključne faktore koji određuju životni vek smatraju genetsku predispoziciju, fizičku aktivnost i navike u ishrani.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *