PanoramaVesti

Dronovi spasavaju svet?

Neki od najuticajnijih filantropa među milijarderima, medju kojima je I najbogatiji čovek u svetu Bil Gejts, planiraju da lansiraju moćnu digitalnu platformu koja bi kontrolisala lavinu podataka koji stižu sa satelita svakog dana i učine ih dostupnim u humanitarne svrhe i za zaštitu životne sredine.

Bil i Melinda Gejts, koji upravljaju i sredstvima legendarnog investitora Vorena Bafeta, udružili su se sa osnivačem „I-beja“ Pjerom Omidjarom da bi osnovali projekat „Radiant Earth“, skladište i arhivu za podatke i fotografije koje su prikupili sateliti, dronovi i ostali vazduhoplovi.

Očekuje se da će projekat koštati više miliona dolara, a glavni cilj je da se pronađu načini da se podaci o Zemlji i foto-materijal analiziraju, kombinuju i učine dostupni bez naknade i onima koji nisu stručnjaci.

„’Radiant’ će pomoći da se izgradi ‘ko, šta, gde, kada i zašto’ za planiranje i upravljanje stavkama poput globalnog zdravlja, održivog razvoja, reakcija u slučaju nepogoda, bezbednosti hrane“, objasnila je En Hali-Miljareze.

Fondacija Bila Gejtsa i njegove supruge je pozvala u Sijetl više od 150 naučnika i stručnjaka za analizu podataka na simpozijum „Thought Leaders Summit“.

Razmatrano je šta je potrebno humanitarnim organizacijama, grupama za zaštitu spoljašnje sredine i zemljišta.

Procenjuje se da je tokom poslednjih pet godina broj satelita koji su upotrebi porastao 40 odsto, te da ih oko Zemlje kruži gotovo 1.400.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *