10 namirnica koje odčepljuju arterije na potpuno prirodan način

Ovas

Glavni sastojak ovsa su rastvorljiva vlakna, i ona ne dozvoljavaju stvaranje holesterola. Ova vlakana se vezuju za holesterol i pomažu u njegovom izbacivanju iz tela.
Istraživanje je pokazalo da ako želite da smanjite nivo holesterola za skoro 20%, potrebno je samo da jedete 1,5 do 2,5 šolje kuvanog ovsa dnevno.

Sok od brusnice

Pijte 3 čaše ovog soka svake nedelje, i uspešno ćete odčepiti arterije. Ovaj sok povećava sposobnost ćelija da apsorbuju masti i proizvode energiju, i ne dozvoljava da se masti gomilaju unutar krvnih sudova.

Nar

Nar je moćan antioksidant koji vam pomaže u borbi protiv stvrdnjavanja arterija, jer smanjuje oštećenja krvnih sudova i sprečava napredovanje bolesti.

Maslinovo ulje

Istraživanje je pokazalo da je maslinovo ulje fantastično u sprečavanju holesterola. On oksidira i lepi se za arterije. Najvažniji deo maslinovog ulja su mononezasićene masti koje eliminišu loš holesterol.

Beli luk

Beli luk se koristi od davnina za lečenje raznih bolesti. U početku, najviše se koristio u lečenju visokog krvnog pritiska i bolesti srca, ali utvrđeno je i da ima neverovatno dejstvo u sprečavanju kalcifikacije koronarnih arterija.

Spanać

Spanać je bogat folnom kiselinom i kalijumom i pomaže u prevenciji hipertenzije. Oslobađa arterije tako što sprečava nastanak holesterola i srčanog napada u isto vreme. Lutein, još jedna komponenta spanaća, deluje kao dobar zaštitnik protiv makularne degeneracije povezane sa starenjem.

Paradajz

Korejski istraživači su otkrili jedinjenje u paradajzu koje pomaže u prevenciji stvrdnjavanja arterija. Zove se likopen i daje paradajzu crvenu boju. Štaviše, oni su otkrili da žene sa visokim nivoom likopena u krvi imaju manje problema s arterijama.

Kivi i dinja

Jedna šolja dinje ili jedan kivi dnevno otčepljuje artetije. To je zbog visokog sadržaja antioksidanata, i njihove moći smanjenja lošeg holesterola.

Grožđe

Flavonoidi, resveratrol i kvercetin, najkorisniji su sastojci grožđa. Oni su dobri u sprečavanju oksidacije holesterola koji vodi do stvaranja plaka na zidovima arterija. Grožđe pomaže u smanjenju rizika od pojave krvnih ugrušaka koji vode razvoju srčanih oboljenja.

Riba

Univerzitet Sautempton je sproveo studiju vezanu za ribu i njenu ulogu u prevenciji začepljenja arterija. Njihovi rezultati su pokazali da je riba, naročito tunjevina i losos, veoma bogata omega-3 uljima koja sprečavaju da se masne naslage nakupe u arterijama. Masne kiseline koje se nalaze u ribi sprečavaju oksidaciju holesterola i formiranje ugrušaka.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *